Insändare i dagens Lysekilsposten:
Turismen i Lysekil är en livsnerv för vår kommun. Den ger jobb, fler företag och en roligare plats att leva på.
Under sommaren har förslaget dykt upp i diskussionen igen om att ytterligare beskatta besöksnäringen. Förslagen är sprungna ur överturistade städer i södra Europa med minskad lokalbefolkning och ett kulturarv som slits ner.
Tack och lov finns det inga förslag om att införa en särskild turistskatt i Riksdagen. Även om det finns politiska partier som gärna vill beskatta allt som rör sig, ger tillväxt och som är roligt. S-ledningen i grannkommunen vill gärna taxera besökare extra. Jag är glad att företrädare i Lysekils kommun uttrycker tveksamhet. Men bara diskussionen om en särskild skatt på turister och andra besökare leder fel. Det är lätt att glömma ur mycket som turister, besökare och delårsboende betyder för kommunen.
Besöksnäringen är viktig för våra lokala företag. Vi har många restauranger, caféer, butiker och aktiviteter som är beroende av besökare och som kan vara livskraftiga året runt. Inte hade vi haft tre livskraftiga livsmedelsbutiker i Brastad/Brodalen eller två på Skaftö om vi inte haft besökare och delårsboende. Måndagsklubben hade varit ganska öde och trist utan badgäster. Vi hade haft svårare att attrahera stora artister med budskapet att turister ska beskattas.
I Lysekils har vi fler byggföretag, VVS- och elfirmor än vad en befolkning på under 14000 har jobb till. Det ger lokala jobb och livskraftigt näringsliv året runt.
Besökare betalar P-avgifter och hamnavgifter som ger intäkter till kommunen. Dessutom betalar delårsboende samma avgift för vatten och avlopp, i princip det samma för sophämtning och de svällande bygglovsavgifterna är samma för alla fastighetsägare. Delårsboende tillför intäkter så att avgifter för viss infrastruktur kan hållas nere för oss som bor här permanent.
Det vore dock bra om fler delårsboende kunde uppmanas att skriva sig i kommunen för att bidra till övrig välfärd. Det är också ett bekymmer att vissa attraktiva, kustnära samhällen upplevs som öde under de mörka vintermånaderna. Här behöver kommunen fundera över hur vi kan göra det attraktivt att få fler att skriva sig i kommunen samt hur vi kan bygga billigare och bevara småskolorna. Kommunalskatten i Lysekil är hög och den kan vara ett mentalt hinder när man väljer bostadsort.
Det finns en kommunal skatteutjämning mellan landets kommuner som ska jämna ut orättvisorna. Den kan dock behöva justeras ytterligare för att kompensera kommuner som Lysekil för extra kostnader för välfärd vi har på grund av många delårsboende med extra behov. Den eller regelverket kring detta kan Riksdagen behöva justera så att vi klarar välfärden för alla som befinner sig här.
Turismen bidrar också till bevarande av vår lokala kultur och våra traditioner. Genom att välkomna fler besökare kan vi även skapa en plattform för att visa upp det som gör Lysekil unikt, från vårt rika maritima arv till den fantastiska skärgården. En skatt skulle skicka en negativ signal om att vi inte värdesätter dessa besökare som är så viktiga för vår identitet och ekonomi.
Istället för att beskatta turismen borde vi satsa på att attrahera ännu fler besökare under en längre period under året. Ju fler som väljer att besöka oss, desto fler intäkter genereras som kan användas för att förbättra våra samhällstjänster, bevara vår fina miljö och gör kommunen till en attraktiv och kul plats att leva på.
Låt oss istället arbeta för att skapa en framtid där vi välkomnar besökare med öppna armar och ger dem en oförglömlig upplevelse, så att de kommer tillbaka år efter år. En starkare turism i Lysekil är en nyckel till vårt samhälles tillväxt och utveckling.
Däremot att beskatta allt som rör sig skadar vår tillväxt och leder till färre jobb, färre företag och en tråkigare kommun.
Centerpartiet säger istället; Välkommen hit till vår vackra kommun!
Maria Andersson,
Ersättare i KF och ordförande för Centerpartiet i Lysekil
En kortare variant har även publicerats i Bohusläningen