Insändare med anledning av ledningens förslag att lägga ner skolor i Lysekil
Småskolorna handlar framtidsutsikterna för Lysekils kommun.
Dystra befolkningssiffror.
Vid kommunfullmäktige den 25 september presenterades dyster befolkningsstatistik, i ett försök från den politiska ledningen (S, LP, MP och V) att övertyga oss i oppositionen om att lägga ner kommunens små skolor. Prognoserna som är allt annat än lovande. Barnafödandet sjunker i hela landet och invandringen har även den minskat. Detta är en dramatisk förändring som skett på kort tid. Vi vet inte exakt vad framtiden har att erbjuda, men det är en sanning att födelsetalen alltid går upp och ner – för att öka igen. Vi behöver göra besparingar i kommunens budget, vi ser dock inte att de 15 miljonerna som styret vill spara på i skolan redan kommande år, ska göras helt i verksamheten. Vi anser att i tuffa tider måste man se över hela kommunens overhead-kostnader för att ha kapacitet när barnantalet vänder.
Våra utmaningar i Lysekil.
Lysekils kommun står inför stora utmaningar, liksom våra grannkommuner. Vi ser en åldrande befolkning, minskande invånarantal och stora investeringsbehov. Det mest bekymmersamma för vår kommun är den minskade andelen av den arbetsföra befolkningen (20-66 år). Vid kommunfullmäktige framgick tydligt att Lysekil sticker ut med en minskning på hela -9,2 procent av personer, medan Sotenäs och Munkedal endast minskar med -3,8 procent respektive -0,8 procent. Det är inte endast den kommande minskningen av antalet barn som är bekymmersam; en drastiskt minskad arbetsför befolkning innebär att vi framöver kommer att få ännu färre barn och att vi kan hamna i en ond cirkel och här sticker alltså Lysekil ut.
Unga familjer söker lantligt läge – då bör vi visa vad vi har.
Bro/Brodalen är ett lysande exempel på en ort i Lysekil där vi ser en positiv utveckling med inflyttande familjer. Vi vet också att familjer söker billiga småhus. Både Bro och Brastad står inför stor generationsväxling. Att i det läget ge sig på lockelsen att lägga ner små skolor med god kvalitet är oerhört kortsiktigt för att trycka in alla på Stångenässkolan, när även Brastad står för en generationsväxling.
Politisk vilja och framtidsstrategier.
Det är sorgligt att se hur många av oss skyller på allmänna trender i landsbygdskommuner istället för att ta ansvar för den egna kommunens framtid. Trender kan vändas med rätt kommunal förmåga och politisk vilja. Presentationerna vid KF verkade vara ett försök att övertyga oss i oppositionen om att skolnedläggningar är den enda lösningen för att rädda en sjunkande kommun som med utdragna prognoser kommer att minska med ytterligare 1000 personer. Vi ifrågasätter detta. Prognoser är viktiga, men politisk vilja och visioner är avgörande för att skapa en positiv framtid.
Skolorna som draglok.
En bra skola är mer än bara en lokal; den är en magnet för unga familjer. Närhet till utbildning är avgörande för val av bostadsort. Vi har bra skolor i Lysekil, vilket inkluderar småskolorna i Berg, Bro och Skaftö. Om våra politiska ledare låter signalerna om nedskärningar och nedläggningar dominera, kommer framtidstron att försvinna. Unga familjer kommer att välja andra kommuner där de ser en framtid för sig själva och sina barn.
Under den förra mandatperioden, när vi hade ordförandeskapet i utbildningsnämnden beslöt vi att investera i Bro och Skaftö skolor. Den nya politiska ledningen har en helt annan inriktning. Idag har skolan i Bro 50 elever, och prognoserna visar på att det står sig flera år framöver.
Det är nu mer än någonsin viktigt med politiskt ledarskap som kan skapa egen kommunal utvecklingskraft och se de möjligheter som finns. Vi måste våga satsa på de områden där människor faktiskt vill bo; annars riskerar vi att se att prognoserna slår in med full kraft och det drabbar även övriga skolor.
Bevara skolorna i Berg, Bro och på Skaftö!
Monica Andersson Nielsen
Gruppledare (C)
Maria Andersson
Ordförande för (C) i Lysekil