Att öka tillgängligheten för blodgivning i Västra Götaland för att stärka regionens beredskap

Tillgången till blod är en livsviktig komponent för den svenska sjukvården, och det är av största vikt att säkerställa att människor över hela Västra Götaland har möjlighet att bidra. Tyvärr är avstånden till blodcentralerna i norra Bohuslän och Dalsland långa, vilket har lett till vissa utmaningar för människor som vill ge blod i dessa områden. Detta förslag syftar till att lösa dessa problem och skapa en inkluderande bloddonationssituation för alla.

Med bakgrund av detta har AnnaSara Perslow och undertecknad skrivit en motion till Regionfullmäktige.

Bakgrund:

GeBlod, som ansvarar för blodinsamlingen i Västra Götalandsregionen, har redan etablerade blodcentraler och mobilblodgivningsenheter i olika delar av regionen. Trots detta är det uppenbart att det behövs specifika åtgärder för att möjliggöra blodgivning för invånare i norra Bohuslän och Dalsland. Dessa områden har unika behov och måste ges möjlighet att aktivt delta i blodgivningsprogrammen.

Förslag till åtgärder:

Följande åtgärder bör övervägas för att öka tillgängligheten för blodgivning i Dalsland och norra Bohuslän och uppmuntra människor att engagera sig:

För att möta dessa utmaningar föreslår vi att vidta följande åtgärder:

  • Utöka öppettiderna på befintliga blodcentraler: Genom att anpassa öppettiderna så att de passar personer som arbetar eller studerar kan vi ge fler invånare möjlighet att donera blod utan att behöva kompromissa med sina dagliga åtaganden.
  • Inför en extra mobilblodgivningsenhet: Genom att investera i ytterligare en mobil blodgivningsenhet kan vi nå ut till fler platser och kommuner i Västra Götaland. Detta skulle göra det möjligt för invånarna att donera blod närmare sina hemorter.
  • Erbjud blodgivning på förstärkta vårdcentraler och lokalsjukhus: Genom att etablera blodgivningsmöjligheter på förstärkta vårdcentraler runt om i regionen, samt vid lokalsjukhus som Bäckefors, Lysekil och Strömstad, kan vi öka tillgängligheten för invånarna. Detta skulle göra det bekvämare och mer praktiskt för dem att delta i blodgivningsprogrammet.
  • Inför mindre mobila enheter: För de mest avlägsna områdena kan det vara en god idé att införa mindre mobila enheter för blodinsamling. Dessa enheter kan besöka mindre samhällen och avlägsna områden som har begränsad tillgång till blodcentraler och vårdinrättningar.

Genom att implementera dessa åtgärder kan vi säkerställa att människor i Dalsland och norra Bohuslän ges möjlighet att delta i blodgivning och därigenom stärka regionens beredskap. Genom att ta hänsyn till människors vilja och intresse att ge blod och göra det tillgängligt i mer avlägsna områden kan vi skapa en inkluderande och hållbar blodförsörjning i hela Västra Götaland.

Att vara blodgivare är omöjligt i Dalsland och Norra Bohuslän.
Share This