Ny insändare i Lysekilsposten

I torsdagens upplaga av Lysekilsposten hävdade Christina Gustavsson (S), företrädare för den politiska ledningen (S, LP, MP och V), att befolkningsprognoserna från SKR är oomtvistliga. Men SKR/SCB:s prognoser är framskrivningar. SKR påpekar att de inte är lokalt anpassade och att de inte tar hänsyn till planerat bostadsbyggande eller framtida mål i kommunerna. Här behövs ett politiskt ledarskap som drar egna slutsatser för att skapa en positiv framtid för invånarna.

Bro/Brodalen är attraktivt, och unga familjer flyttar in. Hälften av barnen i Bro skola är inflyttade. Förra året flyttades 5-årsgruppen bort på Bro skola på grund av platsbrist, och nu är 15 barn i kö till förskolan i Bro. I Bro/Brodalen är de begagnade husen relativt billiga, vilket gör det möjligt för en ung familj att köpa. Växlingen pågår för fullt. Brastad står också för en generationsväxling. Skolan är det draglok för utveckling som vi inte får missa.

Det är beklagligt att Lysekil under många år har saknat befolkningstillväxt, trots att de flesta kommunerna i länet har växt. Det är också oroande att den politiska ledningen har stoppat nybyggnation av 70–100 bostäder i Lysekil, vilket skulle ha möjliggjort generationsväxling i staden. Det är i Lysekil som barnantalet minskar mest, och det ska inte områdena runt om i kommunen behöva lida för.

Vidare säger Gustavsson att ”våra statsbidrag till skolan minskar”. Det är att glida på sanningen. Korrekt är att de generella statsbidragen ökar, visserligen marginellt, medan de riktade statsbidragen minskar med 6 procent. Att slippa ”stå med mössan i hand” och söka riktade statsbidrag är en lättnad för en liten kommun. Det ger oss möjlighet att minska kommunens overheadkostnader inom utbildningsförvaltningen och även totalt.

Den största posten i den kommunala budgeten kommer från kommunalskatten, där vi själva kan prioritera. För att bygga en stabil ekonomi för framtiden behöver vi alltså fler personer som jobbar och betalar skatt. Kommunens resultat de senaste åren har varit mer positivt än förväntat, främst kopplat till högre skatteintäkter och ökade generella statsbidrag än vi räknat med. Minskade räntekostnader ger oss också större möjligheter att göra egna prioriteringar. Centerpartiet tycker att det är bra att kunna göra egna prioriteringar utifrån lokala förutsättningar. Vi prioriterar skolan.

Vi måste bevara skolorna i Berg, Bro och Skaftö!

Maria Andersson (C) 

Ersättare kommunfullmäktige. 

Share This